O výrobě skládaných nádob
Tyto výrobky se liší od podobných soustružených misek především tím, že dýhové nádoby jsou poskládané z jednotlivých, ručně vysekávaných dílků, které jsou spojeny, a tak tvoří stěnu misky. Doprostřed mezi stěny je vloženo ploché, kulaté dno. Stěny dýhových misek bývají po svém obvodu na vnější straně staženy vrbovým prutem nebo lýkem na způsob obruče. Právě to určuje zásadní rozdíl mezi oběma druhy nádob. Soustružené misky byly sice výrobně náročnější a proto i méně časté, ale byly z jediného kusu dřeva. Proto taková miska lépe odolává, když ji namočíte nebo jí prostě jen používáte. Při stejné vlhkosti se dýhová miska bez úpravy povrchu má snahu kroutit nebo i roztrhnout a proto musí být dýhové nádoby po obvodu ještě stažené objímkou. Ale ani objímka podle našich zkušeností nestačí, aby se misky daly používat dlouhodobě bez povrchové úpravy. Ostatně fakt, že většina archeologických nálezů nádob není kompletní nebo jsou bez objímek jasně napovídá, proč přestaly být používány. Proto se používá úprava olejem a voskem, která dřevo dostatečně chrání, zvýrazní jeho krásnou strukturu a mnohonásobně prodlouží životnost a také spokojenost majitelů. Nádoby pak do sebe nezasakují mastnotu z jídel, udrží tekutiny i když se používají jen příležitostně a proto není třeba je předem namáčet, aby se vlhkostí zatáhly spáry.
Olej s voskem a všechny přípravky které používám, jsou určené pro styk s potravinami. Vynikají také odolností, takže zlepšují vlastnosti výrobků a zároveň dodávají miskám krásně matný, trvale vlhký vzhled, který se postupně časem mění s intenzitou používání.
Pro potřeby living history by se mohla nabízet možnost povrch nádob nijak neupravovat nebo jen natřít samotným olejem. To je ale možné jedině v případě, že by nádoby nebyly používané pro pokrmy a nápoje nebo měly sloužit jen krátkodobě a jednorázově. Samotný olej misku před vlhkostí úplně neochrání a nelze vyrábět nefunkční polotovary, které se po prvním použití nevratně poškodí. Navíc některé nálezy misek na sobě mají zbytky povrchové úpravy voskem nebo pryskyřicí.
Misky, které nabízíme, jsou stoprocentně přírodní, jsou zdravotně nezávadné s povrchem určeným pro styk s potravinami. Ale i přesto, že žádná z používaných surovin pro výrobu tohoto nádobí není sama o sobě závadná, nemůžeme Vám ho podle zákona doporučit pro pokrmy, protože nebylo podrobeno testům v odborné laboratoři. Tento krok nás teprve čeká.